In Nederland mag je niet zomaar vanwege jouw zwangerschap of moederschap ontslagen worden. Dit is namelijk verboden op grond van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen en de Wet arbeid en zorg. Dit geldt voor zowel tijdelijke als vaste werknemers. Deze bescherming geldt gedurende de hele zwangerschap en tot zes weken na de bevalling. Daarnaast heb je als zwangere werknemer recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof en op eventueel ouderschapsverlof na de geboorte van jouw kind. Een werkgever mag jou niet ontslaan omdat je zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof opneemt.
Als jouw werkgever je toch ontslaat, kan je dit aanvechten door binnen twee maanden na het ontslag een klacht in te dienen bij de Commissie Gelijke Behandeling. Deze commissie kan een uitspraak doen en de werkgever opdragen om jou weer in dienst te nemen en/of schadevergoeding te betalen. Ook kan je via een Arbeidsrechtjurist naar de rechter stappen om het ontslag aan te vechten.
Zijn er ook uitzonderingen?
Er zijn enkele uitzonderingen waarin een werkgever jou wel kan ontslaan tijdens de zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld als er sprake is van een dringende reden, zoals diefstal of geweld op de werkvloer. Ook kan een werkgever jou ontslaan als er een reorganisatie plaatsvindt en er geen passende functie meer beschikbaar is voor jou als werknemer. In deze gevallen moet de werkgever echter aantonen dat het ontslag niets te maken heeft met jouw zwangerschap en dat het ontslag om andere redenen gerechtvaardigd is.
Het is verstandig om juridisch advies te vragen wanneer je ontslagen wordt tijdens jouw zwangerschap. Bij ons ontvang je een eerste advies altijd gratis en vrijblijvend.