Vaststellingsovereenkomst
5 redenen om jouw vaststellingsovereenkomst te laten controleren

Stel jouw WW-uitkering veilig

Verhoog jouw ontslagvergoeding

Wij informeren en ontzorgen jou volledig

Binnen 1 uur telefonische reactie

100% vrijblijvend en gratis controle

Reactie binnen 1 uur
Upload hier je vaststellingsovereenkomst

Direct jouw gratis controle aanvragen. Altijd 100% gratis en vrijblijvend.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Alles over een vaststellingsovereenkomst

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin afspraken worden gemaakt over het einde van het dienstverband. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake is van een ontslag of beëindiging met wederzijds goedvinden.


In een vaststellingsovereenkomst worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over:

  • De hoogte van een ontslagvergoeding of transitievergoeding
  • De einddatum van het dienstverband
  • Eventuele vrijstelling van werkzaamheden gedurende de opzegtermijn
  • Het achterlaten van bedrijfseigendommen
  • Vertrouwelijkheid en geheimhouding
  • De wijze van omgaan met eventuele WW-rechten
  • Een getuigschrift of referentiebrief
  • Het afzien van verdere juridische stappen
  • Het is belangrijk dat beide partijen vrijwillig en met instemming een vaststellingsovereenkomst ondertekenen en dat hierin alle gemaakte afspraken duidelijk en volledig zijn opgenomen.

TIP: laat jouw overeenkomst gratis en vrijblijvend door ons controleren voordat u deze ondertekent

Een vaststellingsovereenkomst wordt vaak opgesteld door de werkgever en vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan jou als werknemer. Het is belangrijk om goed te kijken naar de afspraken in de vaststellingsovereenkomst. In sommige gevallen kan het namelijk zelfs gebeuren dat jij als werknemer geen aanspraak meer kunt maken op een WW-uitkering zodra je het document ondertekent. Om dit te voorkomen, is het verstandig om jouw overeenkomst gratis en vrijblijvend door ons te laten controleren voordat je deze ondertekent. Zo kan je eventuele risico’s vermijden.

vaststellingsovereenkomst
Vragen over vaststellingsovereenkomst

Nee. Een vaststellingsovereenkomst is niet verplicht bij ontslag, maar het kan wel nuttig zijn om de voorwaarden van het ontslag vast te leggen om onduidelijkheden te voorkomen.

Een vaststellingsovereenkomst bevat doorgaans de datum van het einde van het dienstverband, de hoogte van de eventuele ontslagvergoeding, de reden van het ontslag en eventuele andere afspraken tussen werkgever en werknemer.

Ja. Je kunt onderhandelen over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst. Als je niet tevreden bent met de voorgestelde voorwaarden, kun je proberen om tot een overeenkomst te komen die voor beide partijen acceptabel is.

Nee. Je bent niet verplicht om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk om te onthouden dat een vaststellingsovereenkomst meestal definitief is en dat het tekenen ervan kan betekenen dat je afstand doet van bepaalde rechten en mogelijkheden om in de toekomst actie te ondernemen. Het is daarom verstandig om de overeenkomst zorgvuldig te laten beoordelen door ons voordat je deze ondertekent.

Niet altijd! Als je akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst, kan het zijn dat het UWV beoordeelt dat je zelf ontslag hebt genomen en je daardoor geen recht hebt op een WW-uitkering. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van de overeenkomst goed te laten controleren door ons voordat je deze ondertekent.

Als je een vaststellingsovereenkomst tekent, ga je akkoord met de voorwaarden van het einde van het dienstverband. Het is daarom belangrijk om de inhoud van de overeenkomst zorgvuldig te overwegen en juridisch advies in te winnen bij ons voordat je de overeenkomst tekent. Zodra je de overeenkomst heeft ondertekend is deze – na de wettelijke bedenktermijn – namelijk bindend en kan je er niet meer onderuit.

Ja. Als werknemer heb je na het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst in het kader van arbeidsrecht standaard een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Dit betekent dat je binnen deze termijn zonder opgaaf van redenen de overeenkomst kunt ontbinden, mits je dit schriftelijk aan jouw werkgever kenbaar maakt.

Tijdens deze bedenktermijn kun je dus nog terugkomen op jouw beslissing om de vaststellingsovereenkomst te tekenen. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het ontbinden van de overeenkomst ook gevolgen kan hebben voor de rechten en plichten van beide partijen, zoals de opzegtermijn en de ontslagvergoeding.

Het is dus verstandig om de overeenkomst goed door te lezen voordat je deze tekent en bij ons juridisch advies in te winnen. 

Gratis advies over je vaststellingsovereenkomst

Onze arbeidsrechtjuristen staan voor je klaar. Graag horen we tijdens een gratis adviesgesprek over je ontslagsituatie. In meer dan 90% van de gevallen kunnen we je succesvol van dienst zijn. We zijn bereikbaar tijdens kantooruren. 

Bel met ons kantoor:
020 2612387

    testimonials

    WAT KLANTEN
    ZEGGEN OVER ONS

    We worden beoordeeld met een 9.7